Zizou®, нашиот француски шампион

Zizou®  Антуриум со ситен, мал раст. Овој Антуриум е со пурпурна, лигатурна боја и цветови во облик на лента. Успева во садови со мали димензии (7, 9 цм и  12 цм). Со овие карактеристики може да се најде во асортиманот наречен ‘Small is the next Big thing’.

Anthurium Zizou
Иако се потребни 6-8 години пред еден нов  вариетет да стане достапен за одгледувачите како почетен материјал, ако погледнeме наназад развојот на садови во различни димензии  е во полн замав. Во меѓувреме, Anthura активно одгледува саксиjски Anthurium во времетраење од неколку декади. Многу вариетети имаат поминато и процесот продолжува да трае непрекинато. На почетокот одгледувањето беше насочено кон 17 cm и 14 cm садови, но сега во одгледување на  вариететите се воведени садови од 9 cm и дури 7 cm. Пример за вариетет кој многу добро успева во сад со мали димензии е Zizou.

Како Антуриум за внатрешен простор (три растенија во сад од 17 cm), Zizou е лесен за чување. Овој концепт е пуштен во промет од страна на Stolk Brothers (NL).

Zizou е со долг рок на траење, толерантен на студ и има цветови во изобилие. Највпечатлива е неговата темна виолетова боја која пружа задоволсто кога го гледате. Лидерот ќе биде одличен во периодот кој следи.

Оваа статија е дел од Anthurinfo, издание 2 -2017. За да го погледнете целото издание Click here .