Пастелни бои за љубителите на Scandie стилот

Се појавуваат трендовски модни ентериери со свеж, чист, модерен и минималистички изглед.

Window dressing scandic

Скандинавски стил

Можеби скандинавските телевизиски серии како The Killing и Borgen, кои се неизмерно популарни, стојат зад овој нов тренд? Ги знаете сите оние типични, пастелно обоени ентериери кои ги гледаме во списанијата за ентериерно уредување? Но, дали знаете некој познати скандинавски дизајнери? Ајде да споменеме само неколку од дизајнерите и архитектите, кои се можеби и основачите на овој тренд.

Ханс Вегнер
portrait-full_hans wegener hans-wegner-cigar-chair-and-footstool

Вегнер има дизајнирано безброј столици, како што се столицата именувана како Hans Wegner Wishbone Chair, Wegner Wing Chair, и Wegner CH07 Shell Chair, кои се меѓународно признати класици. Неговата работа го направи средновековниот Дански дизајн толку многу популарен како што е и денес. Тој е неприкосновен господар на Данскиот дизајн.

Арне Јакобсен
Arne JacobsenArne-Jacobsen-Egg-Chair-In-Fabric-900x900

Познат по својот придонес во архитектуралниот функционализам (принципот дека архитектите треба да дизајнираат згради врз основа на намената за која се гради таа зграда). Инспириран од светски познатите Eames дизајни, Јакобсен создаде свои столици, познати како Drop, Ant, Egg и Swan.

Алвар Алто
Alvar Aaltoaalto_savoy_vase

Фински архитект и дизајнер, како и скулптор и сликар. Тој работеше со стаклото и текстилот, инсистираше на создавање на “севкупно уметничко дело”, фокусирајќи се не само на малите работи но исто така, на градбата и на сите нејзини ентериери. Тој навистина беше господар на луксузниот ентериер. Неговиот Aaltovase (1936) стана светски познат.

Scandinavian design embraces orchids and Anthurium
Скандинавски дизајн одлично се комбинира и со Орхидеи и Антуриуми во пастелни тонови.

Pastel-Scandinavian-Dining-Room  84f7853c632628edaea62079c4f51f2b   pastel16  Pastel-interieur

Цветовите и зелените листови на Орхидеите и Антуриумите ѓи дополнуваат едноставните, безвременски и функционални скандинавски дизајни.

Омилени
Davos, Leeds и Eastbourne се орхидеи со привлечни светли, бели цветови; за оние кои сакаат розова и виолетова боја, додадете растенија како Сантос и Ченгду. Или пак нежно розов Антуриум од видот Joli Peach® и Lilli® или цветови од Nunzia® и Cheers®.

Anthura Leeds

Anthura Leeds

Anthurium Lilli® ©Anthura

Lilli®

Anthurium cut flower Candy® ©Anthura

Candy®

 

 

 

 

Направете го вашиот дом удобен со комбинирање на класичен мебел со светло дрво и растенија/цвеќиња во пастелни бои за да создадете пространи, светли и прозрачни соби.

Со Scandie стилот внесете во ентериерот некој од многуте пастелно обоени Антуриуми и Орхидеи.